Despre Noi

Despre Noi

Obiectivele Noastre

Asociația AVA AUTENTICITATE, VARIETATE, ACCEPTARE a luat naștere în anul 2020 din dorința de a duce la alt nivel procesul de recuperare al persoanelor cu dizabilități și de a atrage atenția asupra importanței conexiunii minții cu sufletul.

       Obiectivele noastre: susținerea copiilor cu dizabilități pentru a atinge potențialul maxim pe toate palierele dezvoltării, acordarea de training și suport, susținere emoțional-afectivă și informațională a familiilor acestora prin grupuri de suport și consiliere psihologică, schimbarea atitudinii și mentalității cu privire la copiii cu dizabilități, încurajând integrarea lor socială, evaluare psihologică pentru copii și stabilirea individuală a planului de intervenție terapeutică, recuperarea și optimizarea neuro-psihomotorie a copiilor cu autism, ameliorarea diferitelor tipuri de retard neuropsihomotor asociat cu alte tulburări, sindrom Down, tetrapareze spastice prin Terapia 3C, recuperare cognitivă și logopedică, îmbunătățirea mobilității în mișcare prin kinetoterapie, organizarea de ateliere de lucru și evenimente care să încurajeze socializarea și să dezvolte capacitatea de conectare a copiilor între ei și a copiilor cu părinții lor, monitorizarea evoluției copiilor ieșiți din program, ce au fost integrați în alte forme de educație și asigurarea suportului necesar. 

"Mami, te iubesc!"

     8 ani a așteptat Alina să audă aceste cuvinte de copilul ei. Opt ani!

     8 ani de speranță, deznădejde, iar speranță și, printre toate, mult, mult efort. Multă muncă. Multă luptă cu sine și cu un diagnostic: autism.

     Alina e psiholog, profesor, psihoterapeut în formare. Și mama unui copil cu autism. Cum au fost cei 8 ani? Îi povestește ea:

     «Au fost ani în care mă întrebam dacă va reuși vreodată să rostească vreun cuvânt. Am căutat medicamente “minune”. Dacă ar fi existat, eu le-aș fi găsit cu siguranță. Dar terapia e cea care poate face “minuni”. Acceptarea, de asemenea. Mai trebuie perseverență și răbdare. Sunt cuvinte mari. Dar, în situația unui copil cu dizabilități, aceste cuvinte poate face minuni.»

     Alina face echipă cu Maria la Centrul Multifuncțional Psihosomatic de la Vâlcea pentru copiii cu dizabilități. Un loc unde se va face terapie 3C, kinetoterapie, ateliere de lucru și de socializare ca sprijin pentru copii și părinți, ca să-i ajute să se integreze mai ușor în «comunitatea tipică» în care vor trăi.

     Alina știe bine de ce e mare nevoie de un asemenea centru:

     «Pentru a crește un copil special și pentru a-l ajuta să aibă o autonomie cât mai mare, este nevoie de resurse. Acești copii, pe lângă recuperare au nevoie să fie iubiți, să fie înțeleși și protejați. Părinții lor au nevoie să învețe cum să facă asta.

     Și pentru noi, toţi ceilalţi, e important să învățăm, pentru că aceşti copii vor deveni adulţi și va veni un moment în care părinţii lor nu îi mai pot susține. Și noi, ca societate, va trebui să știm să îi primim cu mințile informate și cu inimile deschise. Acești copii vor rămâne copii toată viața.”

Centrul Multifuncțional Psihosomatic

      Visul nostru împlinit este Centrul Multifuncțional Psihosomatic, un centru în care copiii noștri și mulți alți copii speciali să beneficieze de terapii de recuperare, de socializare, de activități ocupaționale și artistice, un loc în care să nu fie marginalizați,  în care să-și petreacă timpul în scop util, să realizeze lucruri frumoase de care să fie mândri. Un loc unde să ajutăm și părinții și copiii deopotrivă.